Hos Tune Dyreklinik udfører vi selv alle gødningsprøver i vores eget laboratorium.
20% af hestene har 80 % af ormene. 80% af ormene findes på marken – 20% i hestene.
Græsmarks stategi/hygiejne er vigtigt. Fjern gerne gødning fra foldene min. hver 3. uge.
Indsamling, aflevering og undersøgelse af gødningsprøver:
- Vi skal bruge ca. 1 frisk, fugtig hestepære pr. hest. Den kommes i plasticpose, hvor luften presses ud, og gødningsprøven opbevares på køl, til den afleveres hos os. Gødningsprøven må ikke være mere end 24 timer gammel, når den indleveres på klinikken. Dette skyldes, at gødningsprøven skal være undersøgt indenfor 48 timer, fra den har forladt hesten.
- Hvis undersøgelsen omfatter mere end 5 heste, skal der bookes en aftale på klinkken, så vi har den fornødne laboratorietid reserveret i vores kalender. Gødningsprøven skal nemlig undersøges samme dag den indleveres. Indlevering i tidsrummet kl. 8-12 på hverdage, alternativt kan prøverne afleveres i vores pakkepostkasse udenfor åbningstiden. Send os en mail, hvis i har benyttet denne mulighed.
- I foråret undersøges gødningsprøverne bedst i perioden 15. apr-15.juni, og i efteråret i perioden 15. aug-15. okt. Forekomsten af æg varierer nemlig med temperaturen.
- Undersøgelsen går ud på at tælle hvor mange ormeæg der er pr. gram gødning. Typisk behandles heste med et tal på 200 eller højere værdi. I tillæg til denne ægtælling anbefaler vi minimum én gang årligt at foretage en såkaldt larvedyrkning for blodorm. Mere herom nedenfor.
Blodorm:
- Blodorm er en meget alvorlig infektion. De voksne orm ligger i blodkar omkring tarmene, og kan forårsage blodpropper med dødt tarmsegment til følge. Hesten dør ofte af en voldsom kolik før diagnosen og den livreddende operation kan nås.
- Påvises ved en larvedyrkning, en test hvor ormeægget bringes til klækning og larven artsbestemmes under mikroskop. Udføres 1 gang årligt, da ormen har en meget lang livscyklus (6 måneder) i forhold til de øvrige strongylider/rundorm. Alle heste i besætningen bør undersøges med en test pr. dyr. Tilbage i 2013 samledes 5 heste i en test, men givet testens usikkerhed er det en dårlig strategi.
- Hvis bare én hest er positiv, skal hele besætningen anses for være smittet, og hele besætningen skal behandles synkront i en periode. Besætningen behandles ialt 3 gange med 4 måneders mellemrum. Ingen yderligere ægtælling eller larvedyrkning behøves i denne periode. Heste der tilflytter besætningen indgår i behandlingen.
- Ivermectin ormekur slår hestens blodorm ihjel, de er ikke fundet at være resistente (endnu).
- Fordi foldene i besætningen også huser blodormene i en positiv besætning, fortsætter vi behandling af hestene til ormene på folden ENTEN er gået til grunde ELLER blevet optaget i en hest og slået ihjel med ormekur FØR ormen er voksen, og lægger nye æg, der spredes på folden. (Bør kunne opnås med 3 x behandling, pga. en livscyklus på 6 måneder.)
Bændelorm:
- Bændelorm hos hest er blevet et populært emne blandt hesteejere. De beskyldes ofte for at give mange problemer endda rideproblemer.
- Ca. 30% af alle heste har bændelorm, men meget få har problemer ud af det. I så fald vil det være afmagring, utriveligt udtryk og kolik pga. ormens levested i overgang mellem tyktarm og blindtarm.
- Gødningsprøve kan foretages på en større mængde gødning end normalt. Den er relativt dyr, og desværre er der mange falsk-negative ved testen. Dvs. heste der har bændelorm der ikke opdages. Til gengæld ingen falsk-positive. Dvs. er testen positiv har hesten bændelorm.
- Blodprøve for bændelorm viser blot, at hesten har mødt bændelorm tidligere, og har dannet antistoffer mod ormen. Det siger intet om en aktiv infektion. Der vil derfor være mange falsk-positive, dvs. heste som testen siger har bændelorm, men ikke har det. Blodprøve kan være et værdifuldt redskab på flok niveau.
- Nye spyttests har samme problematik som blodprøver.
- Nyere forskning anbefaler at alle heste behandles mod bændelorm én gang årligt, gerne i efteråret. Det kræver, at vi har besætningskendskab/har stillet en diagnose.
- Bændelorm smitter via en mellemvært, en lille bitte panserbille på folden. Hvor langt og hvor meget panserbiller vandrer er uklart, men heste på én fold kan i hvert fald smittes fra nabofolden, uden at have været i kontakt med gødning.