Gødningsprøver

Hos Tune Dyreklinik udfører vi selv alle gødningsprøver i vores eget laboratorium.

20% af hestene har 80 % af ormene
80% af ormene findes på marken – 20% i hestene
Græsmarks stategi/hygiejne er vigtigt!
Fjern gerne gødning fra foldene min. hver 3. uge.

Indsamling og aflevering af gødningsprøver:
 
1. Vi skal bruge ca. 1 hestepære pr. hest, den skal være frisk dvs. fugtig, og kommes i plastpose, hvor luften presses ud, og opbevares koldt, til den afleveres til os. Hestepæren må ikke være mere end 24 timer gammel, når den indleveres på klinkken. Hestepæren skal nemlig være undersøgt senest 48timer fra den har forladt hesten.
 
2. Hvis undersøgelsen omfatter mere end 5 heste, skal der bookes en aftale på klinkken, så vi har den fornødne laboratorietid reserveret i vores kalender. Hestepæren skal nemlig undersøges samme dag den indleveres. Indlevering i tidsrummet kl. 8-12 på hverdage, alternativt kan prøverne afleveres i vores pakkepostkasse udenfor åbningstiden, men send os en mail, hvis i har benyttet denne mulighed.

Efterårsbehandling af alle heste:
 
Ægtælling efterår (bedst 1.sep-15.okt):
 
1. Betaling for ægtælling og ormekur, samt udlevering af ormekur til ALLE heste i besætningen.
2. Gødningsprøver indleveres PRÆCIS 14 dage efter ormekuren er givet.
3. Test igen over vinteren hvis over 200 EPG. I så fald anvendes moxidectin ormekur.
4. Ivermectin+praziquantel ormekur anvendes.

Larvedyrkning for blodorm:
 
1. Vi udfører altid 1 test pr. hest.
2. SKAL gøres 1 gang årligt på alle hestene i besætningen.
3. Mest praktisk forår. I efterår skal det i så fald dyrkes før ormekuren gives.

Hopper i fol samt ungdyr:
 
Behandling af hoppen 2-3 måneder før forventet foling, der kan udleveres ormekur, hvis vi kender hesten/besætningen.
 
Føl: Start når 3 mdr gammel, 4-5 behandlinger hestens første leveår. Udleveres uden gødningsprøve, hvis vi kender besætningen. Én gødningsprøve ved 5–6 mdrs alder for at afdække smitte niveauet. Vi bruger fenbendazole ormekur pga. spoleorm hos unge heste med umodent immunsystem. Normalt bliver hesten resistent for spoleorm ved 1 års alderen, derfor møder vi sjældent spoleorm i vores ægtællinger.
 
Ungheste 1–2 år: Forår, midtsommer og efterår (3-4 årlige behandlinger), én gødningsprøve om året – gerne forår. Vi bruger ivermectin/eller panacur ormekur afhængig af gødningsprøveresultatet.
 
Heste fra 2 år og opefter: ALTID en gødningsprøve før udlevering af ormekur. Se ovenfor. 

Blodorm:
 
1. Blodorm er en meget alvorlig infektion, de voksne orm ligger i blodkar omkring tarmene og kan forårsage blodpropper med dødt tarmsegment til følge, hesten dør ofte af en voldsom omgang kolik før diagnosen og den livreddende operation kan nås. Antallet af sådanne tilfælde er stigende i DK, på grund af vores restriktive brug af ormekur.
 
2. Findes ved en larvedyrkning. Udføres 1 gang årligt. Det er ofte nok, da ormen har en meget lang livscyklus (6 måneder) i forhold til de øvrige strongylider/rundorm. Alle heste i besætningen bør undersøges.
 
3. Hvis bare én hest er positiv, så skal hele besætningen anses for være smittet, og hele besætningen skal behandles synkront i en periode. Ormekur hver 4. md ialt 3 behandlinger. Ingen yderligere ægtælling eller larvedyrkning behøves i denne periode. Heste der tilflytter besætningen indgår i behandlingen.
 
4. Ivermectin ormekur slår hestens blodorm ihjel, de er ikke fundet at være resistente (endnu).
 
5. Fordi foldene i besætningen også huser blodormene i en positiv besætning, fortsætter vi behandling af hestene til ormene på folden ENTEN er gået til grunde ELLER blevet optaget i en hest og slået ihjel med ormekur FØR ormen er voksen, og lægger nye æg, der spredes på folden. (Bør kunne opnås med 3 x behandling, pga. en livscyklus på 6 måneder.)

Bændelorm:
 
1. Bændelorm hos hest er blevet et populært emne blandt hesteejere. De beskyldes ofte for at give mange problemer endda rideproblemer.
 
2. Ca. 30% af alle heste har bændelorm. Meget få har problemer ud af det, det vil i så fald være afmagring, utriveligt udtryk og kolik pga. ormens levested i overgang mellem tyktarm og blindtarm.
 
3. Gødningsprøve kan foretages på en større mængde gødning end normalt. Den er relativt dyr og desværre er der mange falsk negative ved testen. Dvs. heste der har bændelorm der ikke opdages. Til gengæld ingen falsk positive. Dvs. er testen positiv har hesten bændelorm.
 
4. Blodprøve for bændelorm viser blot, at hesten har mødt bændelorm tidligere og har dannet antistoffer mod ormen. Det siger intet om en aktiv infektion. Der vil derfor være mange falsk positive, dvs. heste som testen siger har bændelorm, men ikke har det. Blodprøve kan være et værdifuldt redskab på flok niveau.
 
5. Nye spyttest har samme problematik som blodprøver.
 
6. Nyere forskning anbefaler at alle heste behandles mod bændelorm én gang årligt, gerne i efteråret. Det kræver, at vi har besætningskendskab/har stillet en diagnose.
 
7. Bændelorm smitter via en mellemvært, en lille bitte panserbille på folden. Hvor langt og hvor meget panserbiller vandrer er uklart, men heste på én fold kan i hvert fald smittes fra nabofolden, uden at have været i kontakt med gødning.

Ring gerne til klinikken for mere information

Dyrlægevagt

Alle dage kl. 07:00 - 23:00 Telefon +45 46 13 63 11 Se yderligere information her

Facebook

Besøg os på Facebook for gode råd og seneste nyheder!

Kontakt

dyrlaege@tunedyreklinik.dk +45 46 13 63 11 Send os en email